Att vara eller inte vara – om en polisstations öde

Efter att ha följt rapporteringen i Skånska Dagbladet angående polisstationens varande eller icke varande är det inte alltför långsökt att tänka sig följande utveckling:

  1. Polisstationen i Höör stängs fr.o.m. 2019
  2. Ett mindre servicekontor integreras i kommunhuset.
  3. En ambulerande polisstation (husbil) ger service till kommunens mindre orter.

Man frågar sig då om inte utryckande polis får längre framkörningstid, men lugnas snabbt av polismästare Tomas Rosenberg (SkD 180111):

– Oavsett hur det blir med polishuset i Höör påverkas inte den yttre polisverksamheten.

Även lokalpolischef Anna-Karin Boije tillbakavisar påståendet att polisen skulle få sämre utryckningstider i Höör (SkD 180109):

– Vissa delar av kommunen når man fortare från Eslöv.

Det stämmer säkert för den glesbebyggda delen av kommunen söder om Ringsjöarna. Men varför uttrycker sig Anna-Karin Boije så om hon är övertygad om att utryckningstiden inte försämras? Det är ju uppenbart att man når merparten av kommunen och dess större tätorter som Höör, Tjörnarp och Norra Rörum snabbare från en polisstation i Höör än från Eslöv.

Tyvärr är nog risken stor att Höörs kommun kan komma att bli en stor förlorare om scenariot ovan blir en realitet. Polisens servicefunktion sprids visserligen ut i kommunen och ger i bästa fall en känsla av mer trygghet. Däremot kommer polisens trots allt viktigaste funktion, nämligen den brottsbekämpande, troligen att försämras. Detta i tider när vi som kommuninvånare snarare ser att brottsligheten ökar.

Jörgen Ekman (L)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *